Derfor har mere end 150.000 danskere tillid til Lånio
Vores mission er at hjælpe dig med at træffe klogere finansielle beslutninger. Selvom vores service er gratis, bliver vi kompenseret af vores samarbejdspartnere, hvis du optager et lån, du har ansøgt gennem os. Uanset hvad er vores guides, information og kundeservice alt sammen designet til at tilbyde troværdig hjælp til dig for at du kan træffe det bedste valg til dine behov. Læs mere om hvordan vi tjener penge og vores redaktionelle integritet.
Få tilbud på boliglån eller lån til udbetaling med Lånio.dk
Står du og har brug for at optage et lån til din bolig? Her kan du vælge at optage et boliglån. Et boliglån kan optages hos din traditionelle bank eller hos en af de mange låneudbydere. Det er altid en god idé at sammenligne de forskellige boliglån, så du finder den lånemulighed, der passer bedst til dig.
Hvad er et boliglån?
Et boliglån er et lån, som du kan anvende til at dække de udgifter, der kan være i forbindelse med ombygning af din bolig eller ved køb af en ny bolig. Boliglånet kan således også fungere som et byggelån. Boliglånet kan være med til at dække de udgifter, som realkreditlånet ikke kan finansiere. I Danmark er det eksempelvis muligt at finansiere cirka 80 % af de udgifter, der er ved købet af en ny helårsbolig, med et realkreditlån. De sidste 20 % af udgifterne kan et boliglån derimod være med til at dække.
Du er måske stødt på begreber som både boliglån og huslån og har svært ved at finde ud af, hvad forskellen er. Som udgangspunkt er disse to lån meget ens og kan have det samme formål. Et huslån forbindes dog ofte med de penge du låner til køb af et nyt hus. Hvorimod et boliglån bedre kan bruges på boligen generelt såsom renovering af boligen, ting til boligen som eksempelvis nye møbler. Skal du til gengæld kun låne penge til dit indskud eller depositum i din bolig, bør du se efter et lån til indskud.
Boliglånets størrelse
Boliglånets størrelse kan variere alt efter hvem du er, samt hvilken låneudbyder du vælger. Her vil låneudbyderen vurdere, hvor meget du som person, ud fra din privatøkonomi og gældsfaktor, kan godkendes til at låne. Når der i Danmark bliver talt om at låne penge til en bolig, består det typisk af to forskellige lån - et banklån og et realkreditlån.
Det anbefales derfor, at du sammenligner boliglån fra flere forskellige banker og låneudbydere. Således kan du finde det lån, som passer bedst til dig. Det boliglån, som ser ud til at være det billigste, er ikke nødvendigvis det bedste.
Du kan prøve vores låneberegner til at finde ud af, hvor meget du har råd til at låne. Låneberegneren vil automatisk udregne lånets ÅOP, kreditomkostninger, samlet tilbagebetaling og månedlig ydelse.
Boliglånets løbetid
Boliglånet vil typisk have en lang løbetid/tilbagebetalingsperiode. Det skyldes, at lånebeløbet på et boliglån ofte er stort, og derfor er lånet nødt til at blive tilbagebetalt over flere år. Boliglånets løbetid kan ofte fastsættes ud fra hvor stort et lånebeløb, du har brug for at låne samt ud fra din privatøkonomi.
Det er vigtigt, at du har mulighed for at afdrage på dit boliglån hver måned, således det ikke sætter dig i en dårlig økonomisk situation. Det er ikke unaturligt, at et boliglån har en tilbagebetalingsperiode på eksempelvis 30 år. Det vigtigt er, at bankerne og diverse låneudbydere er sikker på, at du er i stand til at betale lånet tilbage.
Renten på et boliglån
Udover boliglånets størrelse samt boliglånets løbetid, kan også renten på boliglånet variere fra udbyder til udbyder. Her spiller ovenstående faktorer også indover, såsom over hvor lang tid du ønsker at betale lånet tilbage samt hvor stort et lånebeløb, du kan blive godkendt til. Jo længere en løbetid, der er på lånet, desto mere vil du komme til at betale for det samlede boliglån.
Der er ofte en højere rente på et boliglån, end der er på et realkreditlån. Det kan derfor anbefales, at du vælger først at afdrage på dit boliglån, og derefter kan du afdrage på dit realkreditlån. Forskellen på banklånets rente og realkreditlånets rente er, at renten på realkreditlånet typisk er billigere end på banklånet. Rentesatsen på et realkreditlån er typisk mellem 0,5 % og 1,5 %, hvorimod banklånets rente typisk ligger på mellem 6 % og 10%.
Hermed er renten en del lavere, end de er på eksempelvis privatlån, samlelån eller forbrugslån.
Vælg mellem forskellige rentetyper
Der er flere ting, som kan have indflydelse på, hvilken rente boliglånet har. Når du ønsker at låne penge til en bolig, er der flere forskellige rentetyper, som du kan vælge imellem. Disse rentetyper afspejles i den risikoprofil, der er i forbindelse med boliglånet. Der kan vælges mellem følgende rentetyper:
- Fastforrentet
- Variabelt forrentet
- Variabelt forrentet med renteloft
- Rentetilpasning
Forskellen på boliglånets renter
Det kan være forskelligt fra person til person, hvilken rentetype der er bedst at vælge. Det kan her være afgørende, hvor stabil din privatøkonomi er, samt hvor risikovillig du har mulighed for at være.
Fastforrentet boliglån
Et fastforrentet boliglån er et lån med en fast rente gennem hele lånets løbetid. Du kender derfor til lånets rente i hele løbetiden. Fordelen er, at dine månedlige afdrag ikke stiger i takt med rentestigninger. Ulempen er derimod, at du ikke får glæde af de rentefald, der kan forekomme.
Variabelt forrentet boliglån
På et variabelt forrentet boliglån kan renten variere. Du er derfor ikke garanteret en fast månedlig ydelse, samt hvor meget lånet i sidste ende kommer til at koste dig. Fordelen er, at din månedlige ydelse vil blive lavere, når renten falder. Ulempen er derimod, at der er en risiko for, at renten stiger, og dermed stiger din månedlige ydelse også.
Variabelt forrentet boliglån med renteloft
Et variabelt forrentet boliglån med renteloft er i en vis grad det samme, som et variabelt forrentet boliglån. Her er renten variabel, men der er et loft på, hvor meget renten kan stige. Således kan du sikre dig mod større rentestigninger.
Rentetilpasning på boliglånet
Rentetilpasning betyder, at du i perioder op til rentetilpasning har mulighed for at ændre de vilkår, der er for boliglånet. Således du eksempelvis kan rentetilpasse dit lån hver 5. år.