Hvad er forskellen på hovedstol, restgæld og låneprovenu?

Den eneste guide du behøver

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 5 min.
Opdateret: 02. januar 2024

Når det kommer til låntagning, er det vigtigt at forstå de grundlæggende begreber, der bruges i den sammenhæng. Hovedstol, restgæld og låneprovenu er tre centrale termer, der ofte kan forvirre og forveksles.

I denne artikel bliver vi klogere på hver af disse termer, så du er bedre klædt på til at tage et lån. Læs med for definitioner og eksempler på hovedstol, restgæld og låneprovenu.

Lån

Hvorfor og hvornår er det vigtigt at kende disse termer?

Forståelse af disse finansielle termer er afgørende, når man overvejer at tage et lån, refinansiere et eksisterende lån eller blot for at have en klar forståelse af ens økonomiske situation. At kende forskellen mellem hovedstol, restgæld og låneprovenu kan med andre ord hjælpe dig med at træffe informerede beslutninger, der kan spare dig for penge i det lange løb. Det er ligeledes vigtigt at kende forskel på begreberne, når man begynder at betale af på et lån.

Lad os starte med at se på, hvad hovedstol betyder.

Hvad er hovedstol?

Hovedstol refererer til det oprindelige beløb, som en person låner fra en bank eller en anden finansiel institution plus eventuelle gebyrer i forbindelse med oprettelse af lånet. I modsætning til restgæld bliver hovedstolen ikke mindre som der betales af på lånet. Du beregner hovedstolen ved at sammenlægge lånets oprindelige størrelse med diverse oprettelsesgebyrer.

Eksempel

Hvis du har taget et billån på 97.500 kroner og lånet har kostet 2.500 kroner i gebyrer, vil hovedstolen være på 100.000 kroner. Som der betales af på lånet, forbliver hovedstolen konstant, da begrebet refererer til lånets oprindelige størrelse inklusiv gebyrer. Se nedenstående visualisering:

Forskellen på hovedstol og låneprovenu

Efter at have fået en bedre forståelse af hovedstolen, så lad os se på hvad låneprovenu betyder.

Hvad er låneprovenu?

Låneprovenu refererer til det beløb, en låntager faktisk modtager, efter at långiveren har trukket eventuelle gebyrer eller omkostninger fra hovedstolen. Dette er det beløb, du rent faktisk har til rådighed at bruge eller investere efter gebyrer. Se også ovenstående visualisering for en grafisk fremstilling af forskellen på hovedstol og låneprovenu.

Eksempel

Hvis du tager et personligt lån på 50.000 kroner, men långiveren trækker 2.000 kroner i gebyrer, vil dit låneprovenu være 48.000 kroner.

Hvad er restgæld?

Restgæld på et lån er det beløb, der stadig skyldes lånet. Sagt på en teknisk måde er forskellen mellem hovedstolen og det samlede beløb, der er blevet betalt tilbage. Restgælden tager hensyn til renter og gebyrer, der er blevet tilføjet over tid. Lad os tage et eksempel.

Eksempel

Hvis du har taget et boliglån på 1 million kroner og har betalt 200.000 kroner tilbage over et par år, vil din restgæld være 800.000 kroner plus eventuelle renter, der er blevet tilføjet.

Hvordan er de tre begreber forbundet?

Disse tre begreber er tæt forbundet og spiller en afgørende rolle i lånets livscyklus. Hovedstolen fastsætter grundlaget for hvor meget der skal betales for et lån, låneprovenuet repræsenterer det faktiske beløb, der er til rådighed for låntager efter oprettelse, og restgælden viser progressionen i tilbagebetalingen af lånet.

Lad os tage et eksempel på hvordan de tre begreber hænger sammen.

Eksempel

Hvis en person tager et lån på 100.000 kroner med et oprettelsesgebyr på 2.000 kroner, vil hovedstolen være 102.000 kroner. Modtageren låner 100.000 kroner efter fradrag af gebyrer - dette er låneprovenuet. Efterhånden som låntager betaler lånet tilbage, vil restgælden blive mindre, reflekterende den del af hovedstolen, der endnu ikke er blevet afviklet.

Visualisering af sammenhæng mellem de tre begreber

Forskellen på hovedstol, restgæld og låneprovenu

Det kan være lettere at forstå økonomiske termer, når de er grafiske. Derfor har vi lavet denne visualisering, der beskriver sammenhængen mellem de tre begreber

  • Den røde stiplede linje repræsenterer hovedstolen, som er konstant over tid.
  • Den grønne stiplede prik repræsenterer låneprovenuet, som også er konstant, men lavere end hovedstolen på grund af oprettelsesgebyrer.
  • Den blå linje repræsenterer restgælden, som starter ved hovedstolens værdi og gradvist falder over tid, da låntager betaler lånet tilbage.

Dette giver en klar visuel repræsentation af, hvordan de tre begreber interagerer over tid i en låns livscyklus.

Eksempler på hovedstol, restgæld og låneprovenu

Lad os tage et par eksempler mere, så det er helt klart hvad de tre begreber betyder.

Boligkøb:

  • Hovedstol: Du tager et boliglån på 2 millioner kroner for at købe et hus. Derudover betaler du 40.000 kroner i gebyrer for lånet. Hovedstolen er 2.040.000 kroner - både når lånet oprettes og som der betales af på lånet.
  • Låneprovenu: Låneprovenuet er de 2 millioner som banken stiller til rådighed, når lånet er oprettet.
  • Restgæld: Efter at have betalt 500.000 kroner over 5 år, er din restgæld 1.500.000 kroner plus de akkumulerede renter. Hvis der er akkumuleret 50.000 i renter, vil restgælden være 1550.000 kroner.

Bilkøb:

  • Hovedstol: Du tager et billån på 250.000 kroner for at købe en ny bil. Der er et oprttelsesgebyr på 2000 kroner. Hovedstolen er altså 252.000 kroner.
  • Låneprovenu: Låneprovenuet er de 250.000 som banken stiller til rådighed efter at have godkendt lånet.
  • Restgæld: Efter at have betalt 100.000 kroner over 2 år, er din restgæld 150.000 kroner plus de akkumulerede renter.

Disse eksempler illustrerer, hvordan hovedstol, låneprovenu og restgæld fungerer i forskellige scenarier. Det er vigtigt at huske, at renter og gebyrer kan variere afhængigt af långiveren og lånetypen, så det er altid en god idé at læse det med småt og forstå alle detaljer i din låneaftale.

Vi håber, at denne tekst har givet dig en klarere forståelse af begreberne. At navigere i den finansielle verden kan ofte virke overvældende, men med den rette viden i hånden kan du træffe informerede beslutninger, der kan gavne din økonomiske fremtid. Husk altid at undersøge og stille spørgsmål, når du overvejer at tage et lån. Sådan sikrer du bedst, at du får et lån, der er fornuftigt på kort og på lang sigt. Vi ønsker dig alt det bedste med at finde det rette lån!

Find flere af vores dybdegående privatøkonomi-guides her:

4.7 på Trustpilot | 407 anmeldelser

Mark Thorsen
Skrevet af Mark Thorsen, CEO & stifter
Mark Thorsen er direktør for og ejer af Lånio.dk. Han har arbejdet med banksektoren siden 2012 og har indgående kendskab til markedet for banklån. Til dagligt arbejder Mark med de danske banker og finansieringsselskaber med henblik på at skabe et mere gennemsigtigt marked for banklån, og han er blandt andet omtalt i dagbladet Børsen. Han har også kvalificeret sig til at deltage i EY Entrepreneur of the Year i 2018 og 2019, ligesom selskabet bag Lånio.dk har modtaget to Gazeller i 2019 og 2020.

Spørgsmål og svar

Hvordan virker Lånios koncept?

Lånios koncept gør det nemmere, hurtigere og mere overskueligt at låne penge online. Du udfylder kun én låneansøgning, hvorefter vi sætter bankerne i konkurrence om at give dig det bedste lån. Når du har modtaget dine nye lånetilbud, kan du nemt sammenligne og herefter vælge dét lån, som passer dig og din økonomi bedst.

Hvilke fordele giver Lånios koncept mig?

Hos Lånio har vi formidlet lån til vores brugere i mere end 6 år, og gjort det muligt at låne penge hurtigt på en simpel måde. I stedet for at udfylde et hav af låneansøgninger, udfylder du kun én hos Lånio, hvorfor du sparer en masse tid og besvær. Vi sætter bankerne i konkurrence om dig, så dit lån bliver så billigt som muligt. Vi kalder det: Lån penge smart.

Hvilken rente får jeg?

Lånio fastsætter ikke renterne, men vi viser dig bankernes minimum- og maksimumrente. Renten starter fra 3,49%, når du ansøger om lån på Lånio.dk. Det er udelukkende bankerne, der afgør hvilken rente, du får på dit lån. Hver bank behandler din låneansøgning individuelt og udarbejder et skræddersyet tilbud til dig ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Husk, at et lån ikke udelukkende består af renter, men også af andre gebyrer.

Hvad er ÅOP?

ÅOP står for lånets samlede årlige omkostninger i procent. Det betyder, at lånets ÅOP ikke kun inkluderer renter, men også andre gebyrer som etableringsgebyrer og administrationsomkostninger. Når du skal vurdere de lånetilbud, som Lånio indsamler til dig, bør du altid se på ÅOP’en.

Hvornår kan penge være på min konto?

Lånio står ikke for udbetalingen af pengene. Det gør Lånios banksamarbejdspartnere. Udbetalingen af pengene varierer således fra bank til bank men typisk står pengene på din konto indenfor 1-5 bankdage. Når du modtager lånetilbuddene fra bankerne, oplyses du om deres udbetalingstid - er en hurtigt udbetalingstid vigtigt for dig, kan du vælge den bank, der tilbyder dette.

Kan jeg låne selvom min økonomi er dårlig?

Lånio afgør ikke, hvorvidt din økonomi er god eller ej. Bankerne udarbejder individuelle lånetilbud ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Herefter vurderer bankerne, om de kan tilbyde dig et lån. Da du, med Lånios koncept, modtager flere lånetilbud, øger du dine chancer, for at få bevilget et lån. Chancerne for et lån øges desuden, hvis du har en medansøger.

Hvor meget kan jeg låne?

Gennem Lånios koncept kan du finde forbrugslån fra 10.000 kr. og helt op til 400.000 kr. Som tommelfingeregel kan du øge din chance for godkendelse, ved at ansøge om lån på maksimum 90 % af din årsindkomst.

Hvilke krav er der til mig som låntager?

Alle Lånios banksamarbejdspartnere stiller ikke nødvendigvis de samme krav til dig som låntager. Men du får selvfølgelig kun lånetilbud fra banker, der vil godkende dig. Nogle banker stiller krav til årlig indkomst for dig eller din husstand. Derudover figurerer følgende generelle krav:

  • Du må ikke være registreret i RKI
  • Du skal minimum være 18 år
Kan jeg samle mine lån?

Ved at vælge "samle eksisterende lån" når du skal angive låneformål i vores låneformular, kan du fortælle bankerne, at dit lån skal bruges til at indfri andre lån og dermed sænke dine samlede låneomkostninger. Det betyder dog ikke, at du udelukkende skal bruge pengene til at samle anden gæld. Eksempelvis kan du låne 40.000 kr. og angive, hvor stor andel af lånet der skal anvendes på indfrielse af eksisterende gældsposter.

Koster det mig noget at anvende Lånio?

Nej, det er 100 % gratis og uforpligtende at ansøge om online lån gennem Lånio. Desuden tillægges der ikke omkostninger på dit lån ved vores unikke koncept - dine lånevilkår vil være de samme som dem, du får tilbudt direkte på bankernes hjemmesider.

Hvor lav kan min ydelse blive?

Der er flere muligheder for at opnå en lav ydelse. Eksempelvis kan du i vores låneformular forlænge løbetiden, og dermed sænke den månedlige ydelse. Den månedlige ydelse fastsættes ikke af Lånio med af vores banksamarbejdspartnere ud fra dit ønskede lånebeløb, tilbagebetalingstid, renter og andre gebyrer.

Hvor lang er tilbagebetalingstiden?

Du kan ansøge om en tilbagebetalingstid på 1-12 år (12-144 måneder). Du kan således til dels selv bestemme, hvor lang tilbagebetalingstiden skal være. Der kan dog opstå situationer, hvor Lånios banksamarbejdspartnere tilbyder dig lån med enten længere eller kortere tilbagebetalingstid end ønsket.

Kan jeg tage et lån, hvis jeg har en beskyttet adresse?

Ja, det er muligt, men ikke anbefalet at have beskyttet adresse.

Det er muligt at optage et lån med adressebeskyttelse, men det er op til de enkelte banker, hvorvidt de tillader det eller ej. Oftest vil du blive bedt om at ophøre adressebeskyttelsen i den periode lånet ønskes eller benytte alternativ dokumentation. For at du kan modtage flest mulige lånetilbud og dermed få det billigste lån, anbefaler Lånio ikke at du har adressebeskyttelse i perioden lånet ønskes.

Hvordan tjener Lånio penge?

Når en bruger vælger at optage et lån gennem vores koncept, modtager Lånio en lille provision fra den valgte samarbejdspartner. Gennem Lånio.dks Lån Penge Smart-koncept er det muligt at få endnu lavere renter, da bankerne sættes i konkurrence med hinanden.

Kan jeg fortryde et lån?

Ja, det er til enhver tid muligt at fortryde et lån (kreditaftale). Bestemmelserne står i kreditaftalelovens §19, som skriver, at kan låntager fortryde en aftale om en finansieringsaftale inden for 14 dage.

Hvordan kan du få hjælp?

Har du behov for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på 52 10 50 24. Du kan også skrive en mail til kundeservice@laanio.dk, hvor du vil få svar inden for 24 timer. Dette gælder selvfølgelig ikke i weekender, der vender de tilbage til dig direkte på førstkommende arbejdsdag.

Vis mere

Vi er klar til at hjælpe

52 10 50 24 Chat med os
Åbningstider
Mandag–fredag:
09:00–16:00
Lørdag–søndag:
Lukket
? !