Gældsbrev: Hvad er det, og hvordan kan man drage fordel af det?

Den eneste guide du behøver

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 6 min.
Opdateret: 02. januar 2024

I en verden, hvor finansielle transaktioner bliver mere og mere komplekse, står gældsbrevet som et simpelt og pålideligt værktøj til at facilitere låneaftaler. I denne guide vil vi dykke ned i, hvad et gældsbrev er, og hvordan du kan drage fordel af det.

Hvad er et gældsbrev?

Et gældsbrev er af Den Danske Ordbog defineret som et “dokument hvori en person erkender at skylde nogen et bestemt pengebeløb”. Med andre ord: Et gældsbrev er et juridisk dokument, der gensidigt bekræfter en låneaftale mellem to parter - långiveren og låntageren.

Uddrag Et gældsbrev er et dokument, hvor en person erkender at skylde nogen et bestemt pengebeløb.

Dette dokument indeholder detaljer om lånebeløbet, renten, tilbagebetalingsplanen og andre vigtige vilkår. Det fungerer som en officiel registrering af privatlånet, der hjælper med at forebygge eventuelle fremtidige tvister. Såfremt gældsbrevet er lavet korrekt, kan det give en tryghed og hjælpe med en sikker, fast tilbagebetaling.

Gældsbrev

Gældsbrev skabelon

For at gøre processen nemmere kan du finde en skabelon på et gældsbrev online, som vil indeholde alle de nødvendige felter, der skal udfyldes.

Når du vælger en skabelon til gældsbrev, er det enormt vigtigt at finde en skabelon, der er juridisk gyldig. Ellers kan gældsbrevet skabe en falsk tryghed.

Hvornår er et gældsbrev gyldigt?

Et gældsbrev er gyldigt, når det indeholder alle de nødvendige oplysninger og er underskrevet af begge parter. Det kan også være en god idé at få det bevidnet af en tredjepart for at øge dets juridiske styrke.

Hvad skal mit gældsbrev indeholde?

Et gældsbrev bør indeholde følgende oplysninger:

  • Parternes navne, adresser og CPR-nummer
  • Lånebeløbet
  • Eventuel rentesats
  • Eventuelle sikkerheder
  • Tilbagebetaling: Hvornår og hvordan lånet skal afvikles
  • Misligholdelse: Eventuelle konsekvenser ved at misligholde lånet
  • Valg af retssystem: Hvilket lands retssystem, der gælder i tilfælde af tvister
  • Tvangsfuldbyrdelse: Processen for långiverens inddrivelse af lånet.
  • Øvrige bestemmelser: Yderligere faktorer, som begge parter skal være opmærksomme på, inklusiv forældelsesfrister.
  • Underskrifter fra begge parter

Husk altid at søge professionel juridisk rådgivning, hvis du er i tvivl om hvordan du skal udforme et gældsbrev. Lånio tager ikke ansvar for gældsbreve udformet på baggrund af denne side.

Hvem kan lave et gældsbrev?

Det kan forekomme en anelse teknisk at lave et gældsbrev, men alle har lov og ret til at lave et sådant. Husk blot at følge alle ovenstående punkter, så gældsbrevet er juridisk bindende. Søg juridisk rådgivning i tvivlstilfælde.

Privat gældsbrev

Gældsbreve forekommer både mellem private og virksomheder. Mellem virksomheder kaldes et gældsbrev dog oftest for en kommerciel låneaftale.

Et gældsbrev i denne sammenhæng er et privat lånedokument mellem to individer, som ofte er venner eller familiemedlemmer. Det kan være vigtigt at formalisere denne type låneaftaler med et gældsbrev for at undgå misforståelser og konflikter i nære relationer.

Hvornår giver det mening at bruge et gældsbrev?

Brugen af et gældsbrev giver mening, når du ønsker at låne penge fra eller låne penge til en bekendt på en sikker og juridisk bindende måde. Det hjælper med at skabe klarhed og tillid mellem parterne, da alle vilkår og betingelser er klart angivet i dokumentet.

Det giver ligeledes god mening at lave et gældsbrev, hvis der er tale om et større lån. Her skal man nemlig være opmærksom på skattelovgivningen.

I 2023 må man overføre op til 71.500 kroner til et familiemedlem i den nærmeste familie. Kommer man over det beløb, er summen skattepligtig, såfremt der er tale om en gave - som oftest med en gaveafgift på 15 procent af beløbet. Er der tale om et lån frem for en gave, er det altså smart at oprette et gældsbrev sammen med lånet for at undgå gaveafgiften.

Gave eller lån
Med en simpel overførsel skal der oftest betales en gaveafgift på 15 procent af beløbet. Med et gældsbrev kan man undgå gaveafgiften

Hvordan fungerer et gældsbrev?

Lad os tage et eksempel for at forstå, hvordan et gældsbrev fungerer i praksis:

  • Aftalens indgåelse: Peter ønsker at låne 50.000 kr fra sin ven, Anders. De beslutter at formalisere lånet med et gældsbrev, da Anders gerne vil være sikker på at have pengene tilbage på et bestemt tidspunkt.
  • Udfyldning af gældsbrev: De downloader en gældsbrev skabelon gratis fra en pålidelig kilde og udfylder alle nødvendige detaljer, herunder lånebeløb, rentesats og tilbagebetalingsplan.
  • Underskrift: Begge parter underskriver gældsbrevet, hvilket gør det til en juridisk bindende aftale.
  • Opfyldelse af aftalen: Peter tilbagebetaler lånet i henhold til den aftalte plan, og begge parter holder en kopi af gældsbrevet som bevis på aftalen.
  • Ved misligholdelse: Hvis Peter ikke kan tilbagebetale lånet indenfor de aftalte rammer, kan Anders gøre brug af gældsbrevet. Her har Peter og Anders haft mulighed for at specificere hvilke konsekvenser, der kan være ved misligholdelse af gælden. Skulle låntager, Peter, misligholde lånet, har långiver, Anders, altså juridisk mulighed for at gøre indsigelse.

Almindelige spørgsmål vedrørende gældsbrev

Lad os se nærmere på nogle af de mest almindelige spørgsmål vedrørende gældsbrev.

Hvordan fungerer renter og afdrag i et gældsbrev?

Renter og afdrag i et gældsbrev refererer til den rente, låntageren skal betale på lånet, samt den plan, der er fastlagt for tilbagebetaling af lånebeløbet. Det er vigtigt at specificere disse detaljer klart i gældsbrevet for at undgå fremtidige tvister.

Afdrag: Lån involverer som oftest et månedligt afdrag. Dog kan privatpersoner frit aftale rammerne for hvordan der skal afdrages på et lån. Man skal til gengæld være mere opmærksom, når det kommer til renter.

Renter: Da gældsbreve som oftest bruges mellem familie og venner, bliver gældsbreve ofte brugt på lån, der er uden renter. Vil man lave et lån med renter, skal man være opmærksom på Kreditaftaleloven. Kreditaftaleloven gælder nemlig for alle lån, der tilskrives renter.

Hvordan undgår man skat på lånet med et gældsbrev?

Når du overfører et betragteligt beløb til din familie uden yderligere formaliteter, kan det som nævnt opfattes som en gave, hvilket kan medføre, at du skal betale gaveafgift til skattevæsenet. I 2023 er det tilladt at give sine børn og børnebørn gaver op til kr. 71.500 uden at skulle betale afgift.

Er lånebeløbet højere end 71.500 kroner, er det derfor afgørende at have dokumentation for låneaftalen, så det ikke klassificeres som en gave. Det kan være nyttigt at søge rådgivning fra en skatteekspert for at sikre, at alle aspekter af låneaftalen er i overensstemmelse med loven.

Fordele og ulemper ved gældsbrev

Fordele

  • Juridisk beskyttelse: Gældsbrevet giver juridisk beskyttelse til begge parter i tilfælde af tvister.
  • Fordel ved større lån: Ved større lån kan man undgå gaveafgift ved at oprette et gældsbrev.
  • Klarhed og transparens: Gældsbreve skaber klarhed og transparens ved at angive alle vilkår og betingelser klart.
  • Fleksibilitet: Gældsbrevet tillader fleksibilitet i fastsættelsen af tilbagebetalingsplaner.

Ulemper

  • Potentiel konflikt: Uformelle låneaftaler mellem familie og venner kan føre til konflikter og misforståelser. Dette handler dog generelt mere om, at det kan være risikabelt at låne mellem venner og familie, end det handler om gældsbrevet i sig selv. Gældsbrevet er nemlig en metode til at formalisere låneaftaler.
  • Juridiske omkostninger: I tilfælde af tvister kan der opstå juridiske omkostninger forbundet med håndhævelse af gældsbrevet.

Nyttige kilder

Hvis man yder et mindre lån (under 71.500 kroner) uden renter, er gældsbreve forholdsvis simple. Yder man et lån med renter eller på over 71.500 kroner, er det relevant at sætte sig godt ind i lovgivningen på området. For at få mere dybdegående information om gældsbreve og relevant lovgivning, kan du besøge følgende kilder:

  • Danske love: Om Kreditaftaleloven. Relevant, hvis der skal tilskrives renter på lånet.
  • Skat: På dette link kan du blive klogere på gaveafgifter.

Fandt du denne guide nyttig?

Udforsk flere af vores dybdegående vejledninger om privatøkonomi her:

4.7 på Trustpilot | 407 anmeldelser

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.
Mark Thorsen
Faktatjekket af Mark Thorsen, CEO & stifter
Mark Thorsen er direktør for og ejer af Lånio.dk. Han har arbejdet med banksektoren siden 2012 og har indgående kendskab til markedet for banklån. Til dagligt arbejder Mark med de danske banker og finansieringsselskaber med henblik på at skabe et mere gennemsigtigt marked for banklån, og han er blandt andet omtalt i dagbladet Børsen. Han har også kvalificeret sig til at deltage i EY Entrepreneur of the Year i 2018 og 2019, ligesom selskabet bag Lånio.dk har modtaget to Gazeller i 2019 og 2020.

Spørgsmål og svar

Hvordan virker Lånios koncept?

Lånios koncept gør det nemmere, hurtigere og mere overskueligt at låne penge online. Du udfylder kun én låneansøgning, hvorefter vi sætter bankerne i konkurrence om at give dig det bedste lån. Når du har modtaget dine nye lånetilbud, kan du nemt sammenligne og herefter vælge dét lån, som passer dig og din økonomi bedst.

Hvilke fordele giver Lånios koncept mig?

Hos Lånio har vi formidlet lån til vores brugere i mere end 6 år, og gjort det muligt at låne penge hurtigt på en simpel måde. I stedet for at udfylde et hav af låneansøgninger, udfylder du kun én hos Lånio, hvorfor du sparer en masse tid og besvær. Vi sætter bankerne i konkurrence om dig, så dit lån bliver så billigt som muligt. Vi kalder det: Lån penge smart.

Hvilken rente får jeg?

Lånio fastsætter ikke renterne, men vi viser dig bankernes minimum- og maksimumrente. Renten starter fra 3,49%, når du ansøger om lån på Lånio.dk. Det er udelukkende bankerne, der afgør hvilken rente, du får på dit lån. Hver bank behandler din låneansøgning individuelt og udarbejder et skræddersyet tilbud til dig ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Husk, at et lån ikke udelukkende består af renter, men også af andre gebyrer.

Hvad er ÅOP?

ÅOP står for lånets samlede årlige omkostninger i procent. Det betyder, at lånets ÅOP ikke kun inkluderer renter, men også andre gebyrer som etableringsgebyrer og administrationsomkostninger. Når du skal vurdere de lånetilbud, som Lånio indsamler til dig, bør du altid se på ÅOP’en.

Hvornår kan penge være på min konto?

Lånio står ikke for udbetalingen af pengene. Det gør Lånios banksamarbejdspartnere. Udbetalingen af pengene varierer således fra bank til bank men typisk står pengene på din konto indenfor 1-5 bankdage. Når du modtager lånetilbuddene fra bankerne, oplyses du om deres udbetalingstid - er en hurtigt udbetalingstid vigtigt for dig, kan du vælge den bank, der tilbyder dette.

Kan jeg låne selvom min økonomi er dårlig?

Lånio afgør ikke, hvorvidt din økonomi er god eller ej. Bankerne udarbejder individuelle lånetilbud ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Herefter vurderer bankerne, om de kan tilbyde dig et lån. Da du, med Lånios koncept, modtager flere lånetilbud, øger du dine chancer, for at få bevilget et lån. Chancerne for et lån øges desuden, hvis du har en medansøger.

Hvor meget kan jeg låne?

Gennem Lånios koncept kan du finde forbrugslån fra 10.000 kr. og helt op til 400.000 kr. Som tommelfingeregel kan du øge din chance for godkendelse, ved at ansøge om lån på maksimum 90 % af din årsindkomst.

Hvilke krav er der til mig som låntager?

Alle Lånios banksamarbejdspartnere stiller ikke nødvendigvis de samme krav til dig som låntager. Men du får selvfølgelig kun lånetilbud fra banker, der vil godkende dig. Nogle banker stiller krav til årlig indkomst for dig eller din husstand. Derudover figurerer følgende generelle krav:

  • Du må ikke være registreret i RKI
  • Du skal minimum være 18 år
Kan jeg samle mine lån?

Ved at vælge "samle eksisterende lån" når du skal angive låneformål i vores låneformular, kan du fortælle bankerne, at dit lån skal bruges til at indfri andre lån og dermed sænke dine samlede låneomkostninger. Det betyder dog ikke, at du udelukkende skal bruge pengene til at samle anden gæld. Eksempelvis kan du låne 40.000 kr. og angive, hvor stor andel af lånet der skal anvendes på indfrielse af eksisterende gældsposter.

Koster det mig noget at anvende Lånio?

Nej, det er 100 % gratis og uforpligtende at ansøge om online lån gennem Lånio. Desuden tillægges der ikke omkostninger på dit lån ved vores unikke koncept - dine lånevilkår vil være de samme som dem, du får tilbudt direkte på bankernes hjemmesider.

Hvor lav kan min ydelse blive?

Der er flere muligheder for at opnå en lav ydelse. Eksempelvis kan du i vores låneformular forlænge løbetiden, og dermed sænke den månedlige ydelse. Den månedlige ydelse fastsættes ikke af Lånio med af vores banksamarbejdspartnere ud fra dit ønskede lånebeløb, tilbagebetalingstid, renter og andre gebyrer.

Hvor lang er tilbagebetalingstiden?

Du kan ansøge om en tilbagebetalingstid på 1-12 år (12-144 måneder). Du kan således til dels selv bestemme, hvor lang tilbagebetalingstiden skal være. Der kan dog opstå situationer, hvor Lånios banksamarbejdspartnere tilbyder dig lån med enten længere eller kortere tilbagebetalingstid end ønsket.

Kan jeg tage et lån, hvis jeg har en beskyttet adresse?

Ja, det er muligt, men ikke anbefalet at have beskyttet adresse.

Det er muligt at optage et lån med adressebeskyttelse, men det er op til de enkelte banker, hvorvidt de tillader det eller ej. Oftest vil du blive bedt om at ophøre adressebeskyttelsen i den periode lånet ønskes eller benytte alternativ dokumentation. For at du kan modtage flest mulige lånetilbud og dermed få det billigste lån, anbefaler Lånio ikke at du har adressebeskyttelse i perioden lånet ønskes.

Hvordan tjener Lånio penge?

Når en bruger vælger at optage et lån gennem vores koncept, modtager Lånio en lille provision fra den valgte samarbejdspartner. Gennem Lånio.dks Lån Penge Smart-koncept er det muligt at få endnu lavere renter, da bankerne sættes i konkurrence med hinanden.

Kan jeg fortryde et lån?

Ja, det er til enhver tid muligt at fortryde et lån (kreditaftale). Bestemmelserne står i kreditaftalelovens §19, som skriver, at kan låntager fortryde en aftale om en finansieringsaftale inden for 14 dage.

Hvordan kan du få hjælp?

Har du behov for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på 52 10 50 24. Du kan også skrive en mail til kundeservice@laanio.dk, hvor du vil få svar inden for 24 timer. Dette gælder selvfølgelig ikke i weekender, der vender de tilbage til dig direkte på førstkommende arbejdsdag.

Vis mere

Vi er klar til at hjælpe

52 10 50 24 Chat med os
Åbningstider
Mandag–fredag:
09:00–16:00
Lørdag–søndag:
Lukket
? !